tiistai 3. maaliskuuta 2015

Disney-henkinen renessanssimekko


Tasan viikko sitten oli kurja päivä. Erikoiskurja. Sellainen, että piti ottaa järeät aseet käyttöön.

Normaalisti teen nukenvaatteet niin, että valitsen noin viidenkymmenen suunnitellun hameen listasta seuraavan ommeltavan, mietiskelen ideaa tarkemmin muutaman päivän, säädän kangasvalintojen ja kaavavalintojen kanssa useita tunteja ja sitten alan leikata paloja ja ommella. Siinäkin säädän joka välissä tavattomasti ja aikaavievästi, koska tuskin ikinä pysyn alkuperäisessä ideassani.

Nyt kuitenkin tilanne vaati nopeaa toimintaa. Aivoihini tuli jostakin muualta aivoistani viesti, että tässä ei auta mikään muu kuin hempukkameininki ja riuskat otteet. Viestiä seurasi täsmentävä viesti, joka kertoi, että nyt mennään sametilla ja renessanssilla ja hävyttömällä prinsessatyylillä (järeä ase siis koostuu prinsessatyylistä ja pitsistä ja silkistä tai sametista, ja asetta on käytetty ennenkin). 

Marssin ennennäkemättömällä (vaikea sana, jota kirjoitin minuutin) tarmokkuudella ottamaan makuuhuoneen yläkaapista samettikankaani ja päätin noin 30 sekunnissa, että käytän hameeseen vaaleansinistä loimusamettia. Punaisen lycrasametin (ei minulla ole lainkaan oikeaa hienoa samettia, keinokuituja vain) ajattelin säästää johonkin vakavamielisempään. Oli tärkeää valita sellainen kangas, jonka kanssa pystyy toimimaan riuskoin ottein (niinhän aivoni käskivät; toimia riuskasti). Punainen sametti olisi heti ohjannut tekemiseni säätämisuralle.

Ja loput kerronkin kuvin.


Tietenkin minun piti testata, sopiiko kangas nukelle. Arthur-neidin piti testata, onko sametti mukava makuualusta. (Hempukkameininkiin kuuluu olennaisesti pitsien ja nauhojen kahmiminen esille. Kuvassa siitä todiste.)

Niin siinä sitten kävi, että huomasin kohta olevani tietokoneella etsimässä kuvia italialaisista renessanssihameista (etenkin niiden hihojen nyörityksistä). Se siitä riuskasta otteesta. Mutta italialaisten renessanssihameiden googlailu on oikeastaan ihan yhtä terapeuttista kuin disneyhenkisen renessanssihameen ompeleminen.

Iltaan mennessä olin saanut leikattua hameen, paidan ja alushameen palat sekä ommeltua olkasaumat ja pääntien. Lopuksi piti kokeilla nuppareiden avulla, että millainen hame tässä nyt on syntymässä.

Seuraavana päivänä ensimmäiseksi kasasin päälihameen. Se tietenkin piti testata kuningatar Arthurin päällä. Kuningatar itse ymmärsi askeltaa kruununsa viereen. (Katsokaapa ilmettä. On melko selvää, että kuka on taloutemme hallitsija.)

Samana päivänä sain (helman päärmeitä vaille) valmiiksi kaikki hameen osat: paidan, alushameen ja päälihameen. Alushame tosin täytyi ommella kiinni päälihameeseen, sillä olin unohtanut päälihameen yläosan paloja leikatessani, että tämä loimusametti venyy ja paukkuu, kun sitä ompelee (ehkä minulla on paininjalka liian raskas ja tikkikin väärä...). Yläosasta tuli niin väljä, että alushame olisi näyttänyt pöljältä sen alla. Joten paras oli ommella osat vain yhteen.

Seuraavana päivänä valitsin pitsi- ja nauharöykkiöistä sopivat koristelumateriaalit. Tässä vaiheessa sisäinen romanttikkoni aina hyrisee ja kehrää ja hymyilen typerää autuasta hymyä. (Moniko teistä rakastaa BBC:n Ylpeyden ja ennakkouluulon ((1995)) alkutekstien kuvia? Minulla aina kipristelee varpaat onnesta.)

Päärmäsin helman käsin, sillä hoksasin sentään tässä kohtaa, että ompelukoneella venyttäisin reunat kiharalle (ehkä minun pitäisi kokeilla tosiaan koneen säätöjä). Ja onhan piilopistotut helmat aina nätimpiäkin.

Koristelut jätin tähän, vaikka houkuttikin pistellä kultalangalla helman reunoihin ja päälihihojen hihansuihin varsipistoja tai jotakin. Alushameen helman alareunaan taas olisi sopinut kultalanka ja helmet... Mutta sorminivelet sanoivat tässä kohtaa, että stop vaan.

Aika ylevä hänestä tuli. Tulin siihen tulokseen, että tämä on nukkeni Tuhkimo-hame naamiaisten varalle. (Päälihihat voi sitoa tai jättää sitomatta tuosta keskeltä nauhalla. Tässä ne on nyt sidottu. Hmmm. Terävästi todettu.)

Olisin kovin mielelläni halunnut päälihihoista irroitettavat, sillä aluspaidan hihat pelkkänäänkin olivat vallan kivat. Mutta tässä kohtaa piti tinkiä, koska halusin kuitenkin kiinnittää päälihihat nyöreillä. Se oli helpointa yksinkertaisesti näin, että veti nauhat parsinneulalla läpi vain. Nauhoja ei kuitenkaan voi kerta toisensa jälkeen ottaa pois ja neuloa uusiksi (siinä menisi hame rikki), joten hihat ovat nyt sitten kiinteät.

Sivunäkymä.

Takanäkymä.

Ja lopuksi vähän poseerauksia. (Minun pitäisi hankkia nukkekuvia varten rekvisiitaksi joku sopivankokoinen kehystetty pikkutaulu!)

Tässä käyttäydytään aatelisesti.

Kai hänenkin nyt piti selfie ottaa.




13 kommenttia:

  1. Toi selfie on IHAN paras! Vaikka siis, puku on tietenkin oikeasti kaikkein paras, mutta tiedäthän... Mahdottoman ihana tuhkimoteemainen ja sopivan hempeä, muttei imelä kokonaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä selfieitä (vai pitäisikö sanoa meitsieitä, koska tässä nyt kommenteissa jo kaksi ihmistä muistuttaa meitsie-sanan olemassaolosta ja olen kuitenkin fennisti, joka käyttää tsätistäkin sanaa tsätti :D ) oli useampikin, kaikki aika hauskoja. Tekisi mieli ottaa nyt kaikista nukeista meitsieitä (heitsieitä), jos vain saisi kivoja taustoja. (Tuli muuten mieleeni, että olisi kiva kuvata Meridan empirejuhlamekkoa Ateneumin portaikossa.)

      Hassua, eikö, että sininen hame tuhkimohame, VAIKKA se olisi ruususen yllä? Disney on aika hyvä aivopesijä.

      Poista
    2. Lisää yksi puuttuva olla-verbi edelliseen.

      Poista
    3. Ööö, niin ja iso alkukirjain erisnimeen.

      Poista
  2. Olet niin taitava, että siinäkin on syytä kipristellä varpaita. Mielettömät nuo hihojen nyörikiinnitykset. Pidin myös erityisesti jalokivistä miehustassa ja muhkeasta letistä. Ja totta kai selfiestä, siis suomeksi meitsiestä ja tässä tapauksessa kaivissiinehkäsitten heitsiestä, kun puhutaan kolmannessa persoonassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitti :) Hyvä, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä on jalokivet.

      Onko se heitsie vai häitsie, kun kerran kuvattava on yksikössä?

      Poista
    2. Hhhhh. Lisää puuttuva i edelliseen.

      Poista
  3. Oioi. Tämä romantiikkatarjoilu saapui juuri parahiksi lievittämään kotiäidin arkihuolia, jotka liittyvät neljättä päivää jatkuneeseen taukoamattomaan sateeseen, pieleen menneeseen työhaastatteluun ja pyykinkuivattamiseen. Mitä ihmettä minä niistä, kun on olemassa samettia, jalokiviä ja pitsihihoja. Aloitin muuten Pat-kirjat ja saat lähiviikkojen kuluessa Oikean kirjeen, jossa tunnelmoidaan kokemuksia. Selfiestä tuli mieleen, että aristoteleen kantapää julisti suomennoskilpailun sanalle, ilmeisesti meitsie sen voitti. Miekkoseni lähetti sinne kolmekymmentä suomennosehdotusta,joista suosikkini oli omanapanapsu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska sinulla on Montgomeryä työn alla, pitää tässä todeta, että työhaastattelu ei voi mennä pieleen. Kyseessä on näetkös Kaitselmus. Kiva joka tapauksessa, että romantiikkatarjoilu tuli sopivaan saumaan. Se oli siis nyt vähän niinkuin tuplaterapiaa. Tehdessä mulle, valmiina sulle.

      Mahtavaa, että aloitit Pat-kirjat! Mä just mietin, että mitä lukisin. No. Tietysti nyt sitten ne! Mikä on ensivaikutelmasi? Yök vai no joo okei vai oho, kivaa?

      Tuolla yllä Jenni kommentoikin meitsiestä, eli kai se sana sitten voitti suomennoskilpailun. Mutta miten voi keksiä selfiestä KOLMEKYMMENTÄ suomennusehdotusta? Omanapanapsu on muuten vallan erityisen kuvaava sana. Sensävyinen sana ehkä ei kaikessa totuudellisuudessaan kuitenkaan sovi tähän nykyajan individualismiin. Tai jotain. En osaa muotoilla ajatusta nyt, sillä tiskasin juuri. (Ei yhtään tiskiä keittiössä! Eka kerta kolmeen viikkoon!)

      Poista
  4. Kerrassaan ihana puku! Tahtoo myös ommella periodipukuja!
    Lingvistinä minua eivät lainasanat kiusaa: valtaosa suomen sanoista on lainaa ja on sympaattista, miten suomalaiset mukauttavat uusia lainoja omaan suuhun sopiviksi. Ennen kuin selfieiden lataaminen verkkoon yleistyi ja sana tuli tunnetuksi, käytin vastaavista kuvista nimitystä omakuva - nykykontekstissa selkeää, kun taidemaalarit eivät sellaisia juuri vaikuta enää harrastavan.

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Ja tahtoo sitten nähdä sinun ompelemiasi periodipukuja!

    Jotenkin mainiota, että tätä renessanssimekkoa on tässä käynyt kommentoimassa/vastaamassa kommentteihin nyt kolme fennistiä (joista yksi tituleeraa itseään lingvistiksi), yksi kääntäjä ja yksi teologi. Kuinka ollakaan, ainoastaan teologi ei ole ottanut kantaa selfie-sanaan.

    Joo, on totta, että valtaosa suomen sanoista on lainoja (eilen tuli tsekattua, että 'herne' on balttilainen laina), mutta minua silti jotkut englannista tulleet uudet lainat hämää. Ehkä se johtuu siitä, etten tykkää mistää uudesta... Paitsi uusista nukenvaatteista ja uusista nukkekodin astioista ja tuoreesta lihasta... okei, lista voisi jatkua loputtomiin. Sanotaan, että etten tykkää muutoksista. No, joka tapauksessa, monet uudet lainat hämäävät. 'Selfie' on niistä yksi. 'Tuunata' on niistä toinen.

    Varmaan muuten joku kielentutkija on jo tehnyt jutun selfieistä ja omakuvista. Olisi hauska lukea sellainen, jossa pohditaan näitä sanoja ja niiden konteksteja ja kulttuurillisia muutoksia jne.

    VastaaPoista
  6. Oot kyllä oikeessa, että tuosta mieheni suomennosehdotuksesta paistaa läpi hienoinen asennevaurio selfieitä kohtaan:-) Ja kumminkin se oli ehkä "kiltein" kaikista. Lähetän sulle ne muutkin joskus, niin näät. Saat seikkaperäisen selonteon Pat-tunnelmista kirjeessä, mutta sen voin kyllä sanoa, että kotoisuuden luomisessa ne ovat vailla vertaa. Niitä lukiessa pääsee samaan tunnelmaan kuin lapsena herätessä lauantaiaamuna vastapaistetun ruisleivän tuoksuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotoisat kirjat on suloinen asia. Minä taidankin nauttia kotoistusta nyt vähän teen, karjalanpiirakoiden ja munavoin kaverina. (Piirakat Lidlistä. Että se siitä vaikutelmasta.) Jään odottelemaan postia!

      Poista