lauantai 14. tammikuuta 2017

Esittelyssä Animator-Elsa sekä paperinukkeasioita hänen ylhäisyytensä vaatekerran suunnittelemiseksi



Elsa luonnollisessa ympäristössään.

Nukkeharrastajat tietävät, että aina on liian vähän nukkeja. (Tosin luullakseni tämä pätee lähes kaikkeen. Aina on liian pieni asunto tai liian vanha auto tai liian vähän käsilaukkuja tai lenkkitossuja tai pioneita tai mitä tahansa. Mutta en jatka tähän suuntaan pidemmälle, koska tämä blogiteksti on nukeista eikä ihmisten ahneudesta enkä aio just nyt moralisoida omaa nukkehimoani.) Minä hankin krooniseen nukkevajeeseeni uuden nuken itselleni joululahjaksi. Siinä oli miettimistä, että minkä (Animator-)nuken valitsen. Belle ja Mulan olivat toivelistan kärjessä esteettisten ominaisuuksiensa puolesta. Toisaalta toinen Merida olisi ollut houkutteleva. Jos nimittäin minulla olisi kaksi Meridaa, malttaisin harjata toisen hiuksia ja laittaa kampauksia. Samoin kaksi Ruususta ja Tähkistä ei olisi paha sekään. Ruususen kaksoiskappaleelle leikkaisin polkkatukan, Tähkiksen kaksoiskappaleelle puolipitkän. 

No ei ollut tietenkään järkeä ostaa tuplakappaleita. Ja Bellen ja Mulanin kimppuun pääsen siskon luona. Lisäksi Belleen ja Mulaniin minulla on sellainen suhde, että pidän niitä vähän tylsinä. Ne ovat Animator-nukeista ehdottomasti kauneimmat. Mutta jotenkin myös tylsimmät. Paitsi sitten aina kun näen ne, alan himoita lähimmäiseni omaisuutta.

Elsaa mietin jo Annaa ostaessani. Ja Annan saatuani tietysti tuli sellainen olo, että kai se nyt tarvitsee joskus vielä Elsan kaverikseen. 

Oikeasti. Ketä kiinnostaa nämä pohdinnat :D

Elsassa vain oli se ongelma, että se näytti Disney Storen hyllyssä ja netin kuvissa söötiltä, mutta samalla kaamean kalvakalta ja melkeinpä rumalta ja kovalta. Mutta lopulta se oli juuri se kalvakkuus ja rumuus ja kovuus, joka minut innosti tällä kertaa päätymään Elsaan! Muistin, miten hauskaa on ollut jokaisen nuken kohdalla heti riisua ne tehdasvaatteistaan ja pukea niille jotakin vähemmän muovista ja muokata omilla ompeluksillaan niistä itselleen läheisen näköisiä.  Ajattelin, että Elsassa voisi olla ihan oikeaa haastetta.

Ja ajattelin oikein. Nuken ihonväri on niin pohjoismaisen kalpea ja hiukset niin valkeat, että sen saa näyttämään väärillä kangasvalinnoilla karmivalta. Valaistuskysymykset ovat haastavia myös. Vilkaiskaapa uusiksi tuota alussa olevaa kuvaa, jossa Elsa nököttää lumihangessa. Vaalea tausta ja luonnonvalo tuovat esiin nuken värit ihan viimeisen päälle. Kuten huomaatte, Elsalla on se ihotyyppi, joka palaa auringonpaisteessa vaaleanpunaiseksi noin kolmessa sekunnissa.  Seuraavassa kuvassa lisää nuken väreistä:

Anna oli tähän mennessä kalpein nukkeni. Mutta kuten kuvasta näkyy (kuvasin nuket samassa valossa), Elsa on Annaakin kalpeampi. Anna taas on Ruususta kalpeampi. Ja Ruusunen on Tähkistä kalpeampi. Kuvasta näkyy myös, että Tähkäpään blondi liehuletti jää blondiudessa kakkoseksi Elsan hiusten rinnalla. Lisäksi kuvasta näkyy jälleen Annan lyhyys (kengätkin jalassa muita Animatoreja lyhyempi) ja ystäväni kutomat neuleet vieri vieressä.

Elsa on nyt esitelty. Tykkään nukesta jo kovasti. Se on loppujen lopuksi ihan yhtä söötti kuin muutkin nuket!

Seuraava aihe on Elsan pukeminen. 

Minua on jo pitkään kutkuttanut ommella nukeille jotakin ihan vain mielikuvitukseni pohjalta. Ei mitään fantasiapukua, muttei myöskään mitään aikakausipukua, mihin etsin taustatietoja ja kaavoja. Sitten näin tulevan Kaunotar ja hirviö -elokuvan trailerin ja Bellen mekot siinä ja ajattelin, että jotakin tuollaista minun pitää ehdottomasti ommella. Että omista aivoista lähtenyt idea saa odottaa. Ja sitten sain kokea valaistumisen hetken ja kaivoin vanhat paperinukkeni ja värityskuvapiirrokseni esille. Totesin, että olen ikiajat piirtänyt prinsessoilleni liivejä, essuja, liivimekkoja, huiveja, kerroksia sekä sekoittanut värejä ja kuoseja enemmän ja vähemmän villisti. Se on: huomasin, että paras inspiraatiotietokanta löytyi ikiomista arkistoistani.

Ylhäällä toinen vasemmalta: Keskeneräinen paperinukkesuunnitelma. Ajatuksena on, että kuviollisen pitkähihaisen mekon päälle voi pukea frilloilla kerrostetun esiliinamekon. Ylhäällä oikealla: Sama idea. Esiliinamekko pithähelmaisen mekon päälle. Keskirivillä vasemmalla: Kolmen eri paperinuken asuja. Alhaalla vasemmalla: Tuhkimo-paperinukkeni mekkoja. Alhaalla keskellä: Tuhkimon rääsyt on kaikkein hauskin piirrettävä. Alhaalla oikealla: Tuo liivin, paidan ja hameen yhdistelmä on piirretty monta vuotta ennen Frozen-elokuvan ilmestymistä.

Selaillessani arkistojani minulle tuli jopa vähän tuskastunut olo. Miksi olen tuhlannut kallisarvoisia niveliäni aikakausipukuyritelmien tekemiseen, kun olisin voinut toteuttaa ihan omia ideoitani? (Tosin omia ideoitani toteuttaessani en olisi tullut oppineeksi yhtä sun toista kaavoihin ja tekniikoihin liittyvää asiaa!) 

No. Joka tapauksessa päädyin suunnittelemaan Elsalle vaatekerran piirtämällä pitkästä aikaa paperinuken:


Kuvassa aluspaita, takki & huivi (alta näkyy aluspaidan hihat), tasku, alusliivi, alushame, esiliina, hartiahuivi (samoissa väreissä kuin vihreän takin alla oleva huivi), liivimekko, hame liivimekon alle sekä kaksi versiota, joissa asun osat on piirretty päällekkäin. Kuten näkyy, sinisen takin kanssa väritin liivimekon ja hameen ja essun samoihin väreihin kuin irtoversioiden värit. Huiviin pistin eri värit. Toiseen versioon kokeilin eri värejä, ja sen kanssa paperinukelle voi pukea vihreän takin. Ja kukaan ehkä ei ymmärrä tästä selityksestä mitään.
Mutta ehkä tämä kollaasi vähän selkiyttää tilannetta. Tästä näkee asun eri kerrokset sekä väriversiot.

Tein paperinuken ennen kuin sain Elsan. Mutta erään netissä näkemäni kuvan perusteella osasin paperinuken värittämistä varten arvella, että Elsalle sopisi murretut värit. Valitsin paperinukelle värit pääasiassa ihan mieleni mukaan, mutta vähän samalla mietin, mitä kankaita minulla voisi olla.

Nyt kun Elsa on täällä, olen varma, että murretut värit ovat nukelle hyviä. Ja edelleen aion ommella Elsan ensimmäisen asun paperinukkemalliston idean mukaan. Paitsi alusvaatteissa kyllä jo poikkesin suunnitelmasta:

Oli ihan välttämätöntä ommella frillainen pitsinen hempukkainen söpö alusmekko. Mutta aionkin ommella koko asusta mukavan rajoittamattoman satu-överin. (Alusmekon toinen hiha on vielä ompelematta, siksi huivi.) (Voi ei... Elsa taitaa tarvita asuunsa myös jotakin villaista...)
Nuken sukkikset ovat täydelliset satu-kansanpuku-maalaisidyllityyliin. Kuvan kankaista ainakin jotkut varmasti päätyy nuken päälle. Valkoisesta pellavasta teen aluspaidan. Punaisesta flanellista alushameen tai liivihameen. Vasemmalla oleva vihreä kangas, jossa on punaisia kukkia, olisi oiva takkikangas. Joku kuviokankaista päätynee esiliinaksi tai liiviksi. (Punaisesta flanellistakin saisi ihanan liivin.)

En malttaisi odottaa, että saan Elsan ensimmäisen asun valmiiksi! Kamalaa, kun pitää ommella se ensin!


1 kommentti:

  1. Melkein liian ihastuttava päivitys :-) Alusmekko puhvihihoineen on hurjan suloinen ja kollaasi havainnollistaa hienosti puvuston mahdollisuuksia. Elsa on onnentyttö!

    VastaaPoista