tiistai 14. lokakuuta 2014

Nukkekotikuumetta (materialismin muodossa)

Haluaisin ommella tilkkutäkkiäni. Sitten haluaisin piirtää kolme paperinukkea. Ja sitten haluaisin remontoida nukkekotini keittiön. Ja tehdä verhot pariin nukkekodin huoneeseen. Ja laudoittaa yläkerran lastenhuoneen lattian (siis nukkekodin) (meillähän ei ole yläkertaa eikä lastehuonetta). Haluaisin myös tehdä muutamaan nukkekodin tuoliin istuintyynyt. Ja petsata pari huonekalua. Niin, ja sitten olisi siskon (nukkekoti)lahjahyllyn maalaaminen. Sitten haluaisin tehdä lisää kirjoja nukketaloon. Käytännössä ei ihan kaikki onnistu tuosta noin vain. Harmillista. Olisi hauska tehdä kaikki heti nyt. 

Olen kyllä sahannut jo nukkekodin keittiöön tulevaan väliseinään oviaukon. Kahdessa päivässä. Ja sitten kolmena muuna päivänä olen järjestänyt nukkekodin pari huonetta siistiksi törmäilyjen jäljiltä. (Nukketaloni sijoittaminen tässä uudessa kodissamme oli ongelmallista. Valitettavasti ainoa paikka, mihin se mahtui, on törmäilyaltis.) Vielä olisi siivottavana paljon, mutta homma etenee hitaasti, sillä ennen niin pomminpurkajanvakaat käteni ovat nykyään ihan mahdottomat. Kun saan yhden esineen paikoilleen, kopautan kolme muuta lattialle. Kilin kilin kolin. Kops. Semmoista ei tapahtunut ennen. Ikinä. Paitsi kun olin nälkäinen.

Koska koordinaationi ja aivotoimintani eivät nykyään taivu kovin pitkäjänteiseen tekemiseen (tai no, se nyt vasta pitkäjänteistä onkin, kun puuhaa samaa pikkuprojektia ikuisuuden), olen pitkälti tyytynyt asettelemaan esineitä riveihin ja katselemaan niitä. On sekin nukkekoteilua. Paremman puutteessa.

Esineitä asetellessani ja pudotellessani ja ja lattialta noukkiessani ja sitten törmätessäni ylös noustessani nukkekotiin ja pudottaessani 17 esinettä lisää keksin, että hei. Mä voisin ostaa nukkekotiin sitä läpinäkyvää tököttiä, jolla saa liistrattua esineitä paikoilleen niin, että niitä voi silti siirrellä.

Ja sitten keksin, että hei, samoilla postikuluilla tietysti on ekonomista tilata jotakin muutakin. (Kyllä tämä samoilla postikuluilla "säästäminen" tiedetään...) Ja taas asettelin ennestäänkin jo ylenpalttisen runsasta tavaramäärää (hankittu varten projektia x, g ja z) pöydälle riviin ja aloin arvioida, että millaiset lisähankinnat olisivat oikeasti järkeviä. (Kröhöm.) Tulin siihen tulokseen, että tarvitsen lisää astioita.

Kuten näkyy, tarvitsen lisää nukkekotiastioita. Mutta hei, järkeilin asian huolella ja tein testejäkin. Lähes kaikki astiat kuvan vasemmalla puolella (alkaen sinivalkoisista astioista) kuuluvat esillä olevaan nukkekotiin, jossa asuu 10 henkeä plus vieraita. Ja niillä on kahvio. Että laskekaa. Ei ole liikaa astioita niillä. Astiakaappeja niillä on riittävästi (kaikki muut paitsi tuo puuvalmis suuri astiakaappi ja eturivissä oleva vitriinipöytä). Hopea-astiat kuuluvat vaatekomerossa säilytyksessä olevaan linnaan ja savitarjotin ja siihen kuuluvat teevehkeet kuuluvat esillä olevaan nukketaloon. Sohvan takan pahvilaatikossa osissa olevaan tudortaloon jää siis vain kahviastiasto (eikä edes pullalautasia ole, ni!!!) ja pari soppalautasta ja ruokalautasta ja tarjoiluastiaa. Kysyn vaan, että eikö niillä muka käy koskaan vieraita, niin? Eli kyllä ne tarvii lisää astioita. Testasin tuohon suureen astiakaappiin (joka siis menee tudortaloon), että siihen mahtuu taloon jo hankittujen astioiden lisäksi neljän hengen ruoka- ja kahviastiasto. Olen hyvin käytännöllinen siis. (Ja sehän ei merkitse mitään, että talo on osissa pahvilaatikossa sohvan takana. Jokainen nukkekotiharrastaja tietää, että keskeneräiseenkin taloon pitää hankkia esineistö valmiiksi. Jokainen nukkekotiharrastaja tietää myös sen, että materiaalihankinnat pitävät harrastusta yllä silloin kun sitä ei voi pitää yllä muulla tavalla.) (Eikä tullut edes pitkä kuvateksti.)

Tarvitsen myös lisää kattiloita. Tässä on kahden talon kattilat! Ja toinen niistä on tosiaan tuo 10-henkisen perheen talo. Päätin pitkän harkinnan jälkeen hankkia niille soppakattilan, niin tuosta määrästä joutaa sitten kattiloita myös tudortaloon.

Tässä tudortaloa odottava esineistö. (Hopealautaset ja astiateline ja siinä olevat lautaset ovat varkaus toisesta irtaimistosta. Vaatekaappi on mietinössä, että meneekö se tudortaloon vai ei. Ja kirjoituskoneen taidan lahjoittaa eräälle näytelmäkirjailijalle.) Mielipidekysymys. Taloon tulee puolipaneelia ja sen kanssa vaaleaa seinää ja lankkulattiaa ja tiililattiaa ja yhteen huoneeseen seinämaalaukset. Yleisilme on melko tumma. Huonekaluista tuo puusohva on jo tumma, samoin kirjahylly ja vitriinipöytä. Lisäksi teen taloon tumman puusängyn. Vaaleita huonekaluja ovat nuo pesupöytä, ompelupöytä ja kirstu. Onko sisustus liian tumma ja yksivärinen, jos petsaan astiakaapin tummaksi (astiat näyttäisivät parhaalta tummaa vasten) ja samoin kirjoituspöydän? Mutta lattiapetsi on sama kuin se, jolla petsaan huonekalut. Mahtavatko huonekalut maastoutua liikaa tummina?

Jättiläinen liikenteessä. Se osaa onneksi varoa. Muina kissoina se on lampsinut huonekalujen yli eikä ole pudottanut esineen esinettä. Pitäisi kai kouluttaa Arthur sisustamaan nukkekotini. Se ei varmaan aiheuttaisi kolin-koli-kilin-kops-tilanteita.2 kommenttia:

 1. Ensireaktio oli, että astiakaappi on todella kaunis vaaleana, mutta värimaailma, jonka yhdistän Tudor-taloon, on mieluummin tumma kuin vaaleasävyinen. Ja ihan totta, että pääosin vaaleat astiat erottuisivat kauniisti tummempaa taustaa vasten. Miltä sitten näyttää, jos lattia ja huonekalut ovat saman väriset? Itse en ole kokeillut petsiä, saako samalla tuotteella eri sävyjä riippuen kerrosten määrästä tai muuta?
  Nukketavaroita ei kai voi koskaan olla liikaa. Tilasin suurimman vaatevaraston omistavalle suurisilmälleni juuri uuden asun. Tosin olin kytännyt sitä pitkään, ja kun edullisesti sai ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumma siis olkoon astiakaapin väri. Luulen, että itse asiassa näyttää ihan hyvältä, että on samansävyiset lattiat, paneloinnit ja osa huonekaluista. Eipä ole levotonta. Ja ennenmaailmassa taloissa kai oli, kuvien perusteella ainakin, paljon samasta puusta tehtyjä eri asioita.
   Petsin sävy joo tummenee kerros kerrokselta.
   Sain tänään nukkekotitilaukseni. Tacky Wax, tökötti jolla saa asioita kiinni huomaamatta, osoittautui nerokkaan välttämättömän tarpeellisen käytännölliseksi. Ja uusi astiasto on suloinen... Siitä on bongattavissa osia nukkekodin keittiöremonttipostauksessa. (Vaaleanpunakukikkaat kultareunaiset astiat ovat uusia.)
   Jos olen arvannut nimimerkin taakse oikein, Tillintallukka on eräs, jonka tuoreehko hääkuva edelleen on kirjahyllymme reunalla. (On sen vain niin ihana kuva!) Jos osun oikeaan, voitko taas kertoa, miltä sivulta niitä sinun nukkekuviasi löytääkään!

   Poista