torstai 10. joulukuuta 2015

Hajanaisia havaintoja Harry Potter -kirjoista, osa 3

Sarjassamme epäolennaisia huomiota ja tarpeetonta kritiikkiä.

Tylypahka on ilmeisen suuri, yllätyksekäs ja sokkeloinen. Mutta minua silti hämmentää, miten epäkiinnostuneita Harry, Ron ja Hermione ovat linnasta. Vaikka  Weasleyn velmujen kaksosten, Georgen ja Fredin, lähestymistapa kouluun on mielestäni paljon ymmärrettävämpi, ei päähenkilökolmikon tietenkään aivan samaan linnan tuntemukseen tarvitsisi yltää. Mutta vähän yritystä kuitenkin pitäisi olla! Kolmoslukukierroksen toisesta kirjasta lähtien olen kasvavissa määrin ihmetellyt, miten tyynesti kolmikko tyytyy vain koululuokkiinsa ja pariin oikokäytävään (plus Kelmien kartan neuvomaan salakäytävään). 

Ymmärrän tietenkin, että linnassa on kaikenmaailman kompajuttuja. 

Mutta! Hyvä tavaton! 

Kolmantena kouluvuonna alkavat ennustustunnit pohjoistornissa (muistaakseni pohjois-). Ja sankarimme eivät ole koskaan käyneet sen suunnalla. Mitä se semmoinen on? Haloo. Pohjoistorni (muistaakseni pohjois-)! Siis, pääilmansuuntatorni. Ei mikään kaakkoistorni tai etelätornin sivuhaarake. Miten semmoisen on voinut jättää etsimättä ja tutkimatta?

Neljäntenä kouluvuonna Harry, Ron ja Hermione menevät keittiöön. Ensin he menevät pääaulasta, pääportaiden viereisestä ovesta käytävälle, jossa Harry ei ole koskaan ennen ollut. Häh? PÄÄAULASSA PÄÄPORTAIDEN vieressä on ovi, ja tyyppi menee ovesta vasta NELJÄNTENÄ kouluvuonnaan?????? Ja muutama huutomerkki lisäksi: !!!!!!!!

Itse en koskaan voisi olla noin laiska koluamaan jonkun rakennuksen nurkkia. (Huom. Tässä puhuu nyt kartanofriikki.)

Sen ymmärrän, että tarvehuone löytyi vain kotitontun avulla. Minäkään en varmasti olisi löytänyt sitä ilman Dobbya.

Ja vielä vähän saman teeman variaatiokritiikkiä: Firenzen ennustusluokka on tietenkin pohjakerroksessa, siis maantasakerroksessa, jottei kentaurin tarvi kopsutella portaita. Mutta minun on vaikea käsittää sitä, että suuren salin vierestä lähtevällä käytävällä, eli pääkerroksessa, huippupaikalla, on suuri luokkahuone (ikkunallinen vielä!), jota on käytetty vuosikausia vain varastona. Miksi siitä tehdään luokkahuone vasta Firenzen astuttua virkaan? Ei mitään järkeä.

Ja kritiikin kakkosvariaatio: Viidentenä kouluvuonnaan Harry menee ajatusseulassa Kalkaroksen muistoon ja astelee järven rannalle "- - saman pyökin varjoon, jonka alla Harry, Ron ja Hermione olivat kerran tehneet kokonaisen sunnuntain läksyjään". Linnan vieressä järven rannalla on suuri houkutteleva vanha puu, ja tyypit ovat viidessä vuodessa tehneet sen juurella läksyjään vain kerran? Yleensäkin Harry, Ron ja Hermione käyttävät äärimmäisen huonosti hyväkseen mahdollisuuden tehdä läksynsä ulkona raikkaassa ilmassa. Jälleen en käsitä.

Menen hengittämään paperipussiin.

--

Lisäys 11. 12. 2015
Saattaa tietenkin olla, että tuossa järvenrantapyökkiasiassa paino on "kokonaisessa sunnuntaissa". Ehkä tyypit olivat muutenkin viettäneet aikaa pöykin luona, mutta vain kerran kokonaisen sunnuntain. Tiedä häntä. (En nyt muista kirjoista, montako kertaa siinä on mainittu, että Harry, Ron ja Hermione ovat sen kyseisen puun luona. Joku joka muistaa, voi kertoa!)
2 kommenttia: