lauantai 12. joulukuuta 2015

Ompelutarvikematerialismia

Ystäväni Irlannista teki ikävän tempun ja linkitti minulle ja isosiskolleni kuvan Modan Mille Couleurs -kankaisiin. En nyt linkitä tähän mitään, mutta kiinnostuneet voivat kuvagooglata hakusanoilla "Mille Couleurs by 3 Sisters for Moda". Kyseessä on suloisen pehmeän murretun pastellisävyiset romanttiset kankaat, joita kuvittaa linnut, kukat ja ornamentit.

Minulla ei ole käsityöpuuvilloista pulaa. Mutta jotenkin yhtäkkiä oli pakko käydä eri kangaskauppojen nettisivuilla läpi pari sataa Modan kuosia. Järki meinasi lähteä. En ole ehkä missään muussa asiassa niin materialistinen ja ahne kuin kuviopuuvillakankaissa. Okei, ja vesiväreissä ja puukynissä. Yhteistä näille asioille on värit ja se, miten värit vaikuttavat aivoihini. Kuviopuuvilloissa rakastan ornamentiikkaa ja vanhan ajan tunnelmaa ja ihanan lapsellisia kuvioita ja romantiikkaa ja kukkia. Räjäytyksen aivoissa aiheuttaa se tunne, kun ajattelee, miten ihanaa eri värejä ja kuvioita ja tunnelmia on yhdistellä. (Olen tehnyt olemattoman vähän tilkkutöitä noin konkreettisesti, mutta aivoni ovat tehneet niitä sitäkin enemmän.)

Ihastuin Mille Couleursin lisäksi moneen muuhunkin kuosikokoelmaan, mutta ylitse muiden (Mille Coulersin lisäksi) nousi Hyde Park (kuvagooglaajille: "Hyde Park by Blackbird Designs for Moda"), jonka kankaat ovat aivan puhtaan raikkaan romanttiset. Tiesin siinä kangassivustoilla surffatessani, että peli oli jo menetetty, mutta silti kaivoin kaikki käsityöpuuvillani esille muistuttaakseni itseäni, että on älytöntä ostaa yhtään uutta kangasta.


Tässä ovat pikkukuvioiset ja suhteellisen pienet tilkkukankaani (pienimmät ehkä 20 cm x 20 cm).

Lopuissa kuvissa isot tilkkukangaspalani. Tässä romanttiset, murretunväriset. Kaikki taitavat olla Modan.

Tässä Tildat.

Tässä häröt kankaani (taitavat olla kaikki tai melkein kaikki Modaa).

Tässä kirkasväriset kankaani (melkein kaikki, ellei kaikki, Modaa).

Lisäksi minulla on tietenkin ikuisuusprojektitilkkutäkin kankaat. Niin että.

Mutta tietenkin tilasin kimpassa siskoni kanssa kankaita, kuinkas muutenkaan! Onnistuin kuitenkin valitsemaan vain edellä mainitut kaksi kuviosarjaa, toisesta pienimmän, toisesta toiseksipienimmän tilkkulajitelman. Sydämeni kylläkin itki verta, kun en voinut tilata metritavaraa, eli tilauksen pienuus ei mitenkään liittynyt siihen, että osaisin hallita mieleni. Tilauksen pienuus liittyi kukkaroon.

Odottelen turhaa mutta inspiroivaa kangastilaustani saapuvaksi.  Hyödyllinen ompelutarviketilaukseni saapui jo. Olen välinevalikoimani laajentumisesta erittäin iloinen:


Puolia!!! Ja säilytysrasia niille. Aijai. Kauhean helpottavaa. Käytännöllinen on myös tuo pitkulainen kääntöneula. Ei enää ähmäämistä, kun ompelen nukenvaatteisiin kapeita vöitä! Ei enää kääntämistä kynnet ja hermot kovilla! Lisäksi ostin kahdet oikeanpuoleisimmat sakset: pienet lankasakset ja sinimustat käsityösakset. On kuulkaas kiva leikata hyvillä saksilla. Seuraava investointi on isot mustat Fiskarsit korvaavat kangassakset. (Pilasin Fiskarsit leikkaamalla niillä kerran tyhmyyksissäni nauhaa. Nauhan sisällä menikin siima. En ole sittemmin saanut teroitettua saksia niin, etteivätkö ne jäisi jumiin kevyisiin satiineihin ja organzoihin ja silkkeihin.) (Ompelurullan on tehnyt ystäväni Irlannista. Ei olisi voinut ihminen tehdä enempää oikeanväristä rullaa minulle.)

P. S. Kankaat ovat monipuolisesti hyödyllisiä, että sikäli olisi ollut asiallista tilata  metritavaraakin: Ystäväni Irlannista muistutti, että jos on kyllin kankaita, ne voivat toimia asunnossa lämpöeristeenä! Ja meillä täällä Käpylässä on vetoisaa!

2 kommenttia:

 1. Oletko huomannut, että sinulla on mittavahko ongelma? Sinisiä kankaita on suhteessa vähemmän kuin muita. Koska tilataan siis lisää kankaita? Plus, PUOLAKOTELO. Mistä niitä saa, nerokasta! Ja lisäpuolia kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tummansiniset puuttuu kokonaan! Ei ensimmäistäkään syvänsinistä kangasta mulla! Vain pari kirkasta ja loput sinivihreää ja vaaleansinistä. Mutta odotetaan kangastilauksen kanssa ensi vuoteen, jos sopii :D

   Ostin puolakotelon (4,90 euroa) ja puolat Ompelijanmaailmasta (ompelijanmaailma.fi). Siellä oli erittäin hyvä ja nopea palvelu ja hyvin järkevät postikulut. Puolia saa irtotavarana ehkä himpun halvemmalla Porin kirjastoa vastapäätä olevasta ompelukoneliikkeestä. Mutta ostin puolia sieltä nelisen vuotta sitten, joten hinnat ovat voineet siellä(kin) nousta. Kumminkin. Maksoin nyt kymmenestä puolasta kymmenen euroa, ja jos olisin jostakin saanut vaikka kahdeksalla eurolla kymmenen puolaa, niin ei kauheasti häiritse minua, koska nyt minun ei tarvinnut lähteä kotoa mihinkään niitä puolia etsimään...

   Poista