sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kun ihminen matkustaa Kiinaan, osa 2: Ymmärryksiä

Nyt kun viisumi on valmiina, rokotukset aloitettu, reseptit uusittu, lentokenttäavustajat varattu  ja noin miljoona asiaa säädetty, ajatuksissa on ollut tilaa alkaa käsittää, että mitä kaukomatka tarkoittaa. 

Se tarkoittaa sitä, että syön kiinalaista ruokaa Kiinassa! Ja sitä, että kun pistän nenäni ulos kadulle, saan jo viidessä sekunnissa enemmän erilaisia virikkeitä kuin yhteensä vuodessa eräällä käpyläläisellä sohvalla ja sohvan lähiympäristössä. Se tarkoittaa sitä, että kun käydään ruokaostoksilla, on meininki taatusti hyvin erilaista kuin täkäläisessä Siwassa tai Alepassa.  Se tarkoittaa sitä, että menen ensimmäistä kertaa elämässäni kaupunkiin jossa asuu ihmisiä yhtä paljon kuin koko Suomessa. Miten sellaisesta kaupungista poistutaan? Miten laajat lähiöt sen ympärillä on? Miten selkeä ero siellä on urbaanin ympäristön ja maalaismaiseman välillä? Loppuuko kaupunki kuin seinään vai haihtuuko se vähitellen? 
 
Aivan varmaa on, että tulen kokemaan monta kertaa hetkiä, jolloin vastaanottimeni kapasiteetti tulee täyteen ja havainnot alkavat tursuta korvistani ulos, ja silloin on ehkä pakko vain nauraa hermostuneen hämmentyneesti. Pelkästään lentokentältä ulos astuminen tulee taatusti olemaan yhtä maagista kuin aina, kun tulee vieraassa maassa ulos lentokentältä. (Uuteen maahan rantautuminen on luultavasti aina niin maagista osittain siksi, että pää on aivan sekaisin lennon jäljiltä ja järki ei kulje mutta aistit silti vastaanottavat virikkeitä.)

On meillä on jotakin suunnitelmiakin jo. Käymme kävelyllä. Menemme torille katsomaan (höm... ja ostamaan....) nauhoja ja kankaita. Juomme teetä. Ja käymme kauneushoitolassa (joka on asuinpaikkamme vieressä!). Mikä on sen parempi paikka lennoista toipumiseen kuin yrttikylpy?

Huhhuh. Nyt tämä alkaa mennä jo absurdiksi! Minä puhumassa yrttikylvyistä!

4 kommenttia:

  1. Oletko muuten tullut ajatelleeksi, että teekin on yrttikylpy? Sisäisesti nautittava yrttikylpy. Siinä ei ihminen mene kylpyyn vaan kylpy menee ihmiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ollut tullut ajatelleeksi! NYT vasta tulikin ymmärrys!

      Poista
  2. Itse asun Kiinassa, olisi kivaa vastailla, jos osaisin itsekään :D Lähiöt ovat aika laajat ja maalaismaisema on täällä päin vuoria. Toivottavasti sinulle tulee kiinnostava reissu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, varmasti tulee justiinsa kiinnostava reissu! Vaikka olisin flunssassa koko matkan ja olisin päätynyt Kiinaan vain niistämään nenääni, olisi sekin aika kiinnostavaa jotenkin.

      Kommentistasi tulee sellainen olo, että se maa on todella erilainen, ja vaikka asuisikin siellä pidempään, ei siltikään pysty lokeroimaan juttuja ja jäsentämään maata nättiin pakettiin. On se varmasti kiehtova paikka!

      Poista