torstai 22. elokuuta 2013

Soranajo

Maailmassa on yksi erityinen varoituskyltti. Sen lisäkilvessä lukee Soranajo. Koko lapsuuteni minua kiehtoi sanan eksoottisuus, ja monesti kysyin äidiltä ja isältä, että mitä se tarkoittaa. He kärsivällisesti selittivät, vaikka ihan turhaan. Omituista etten tajunnut. (Se kertoo painetun sanan voimasta?) Molemmin puolin  tietä oli isot soraläjät ja sorakuopat, ja siitä ajoi usein kuorma-autoja soralastissa. Tietenkin ymmärsin sen, mitä siinä tapahtuu. Mutta en ymmärtänyt, miksi kyltissä lukee Soranajo. Äiti ja isä selittivät ympärillä olevaa toimintaa. Mutta miten se liittyi kylttiin

Sitten joskus ehkä 14-vuotiaana, kun olin jo aikapäiviä sitten lakannut kyselemästä ja varmaan lukemastakin kylttiä, taas kerran ohimennessämme luin sen. Soranajo. Ja ymmärsin. Pienenä luin (ja jäin jumiin lukutapaan) sanan yhtenä sanana, en yhdyssanana, ja sananpaino meni pääni sisällä sora-najo. Siis siten, että se tuntui meksikolaiselta autiomaan nimeltä tai japanin kieleltä. 

Olin pettynyt. Mutta nykyäänkin vielä melkein aina saan lämpimän ailahduksen, kun ajan kyltin ohi. Se on muistuma eksotiikasta.

1 kommentti: