lauantai 22. huhtikuuta 2017

Prinsessapiirustussäännöt



Nyt on luvassa prinsessoita. Eikä mahdollisesti vain tässä blogitekstissä vaan ehkäpä muutamassa seuraavassakin. Prinsessakuume on jälleen päässyt valloilleen!

Edellisestä kuumeesta onkin kulunut jo tasan kolme vuotta. Silloin kirjoitin tänne blogiin Disney-prinsessojen (ja muidenkin) hiuksista (ja minitekstin Hän melkein unohtui! Hän on tietysti ihanin!) sekä Disney-prinsessojen hameista. Lisäksi kirjoitin Suuren Disney-prinsessaelokuvavertailun. Edellinen kuume käynnistyi Frozen-elokuvasta. Uusin kuume käynnistyi Kaunotar ja hirviö -elokuvasta. Disney on vakava tekijä, kun mitataan prinsessakuumeriskejä. Tässä prinsessapiirustussääntöjutussa kuitenkaan ei Disneyllä ole jalansijaa. Tämä on alusta loppuun ihan aitoa satakuntalaiskäpyläläistä materiaalia. 

Sain ajatuksen koota prinsessapiirustussäännöt, kun mietin värityskuvani piirtämisen yhteydessä, mikä minun mielestäni tekee piirretyistä prinsessoista prinsessoita. Muistelin kaikkia olennaisia prinsessuustekijöitä, jotka ovat määrittäneet prinsessoitani siitä lähtien, kun olen alkanut prinsessoita piirtää. Päädyin seuraavanlaiseen lopputulokseen:


Sovellettuani listaa käytäntöön (käymällä sen kanssa läpi prinsessapiirroksiani) täytyy sanoa, että 8. kohta (kädet) tulisi nostaa tärkeysjärjestyksessä viidenneksi.
Mielestäni sääntöni ovat aika yleispäteviä ja toimivat muidenkin (kuin minun) prinsessatuotosten arvioimiseen. Tosin uskoakseni monen muun mielestä prinsessuuden ykköstekijä on hameenhelma, kasvot tai kruunu, mutta luultavasti sääntölistani noin yleisesti ottaen saa prinsessojen ystäviltä kannatusta. 

Testasin säännöt piirtämällä kaksi hyvin pelkistettyä prinsessaa. Ykkösprinsessaan sovelsin sääntöjä, kakkosprinsessan kanssa välttelin niitä. Lopuksi täydensin kakkosprinsessapiirustusta säännönmukaisin lisäyksin. Tämä lähes tieteellinen lähestymistapa tuotti seuraavanlaisen tuloksen:

Pelkistetyssä piirroksessa prinsessuustekijät korostuvat.
Testi todisti sääntöni oikeiksi! (Seuraavaksi pitää hakea apurahaa!) Testin jälkeen oli tietysti tärkeää soveltaa sääntöjä vielä vanhoihin prinsessapiirustuksiini:

Kiistattomia prinsessoita.
Kiistattomia prinsessoita - minun mielestäni. (Oikeanpuoleinen näyttää silmiini prinsessalta, sillä prinsessaksi sen olen piirtänyt. Kyseinen yksilö käy kuvassa läpi puutarhasuunnitelmaansa.)
Monimutkaisempia tapauksia.
Siinä. Sääntöjenmukaiset elementit ovat jäljitettävissä vanhoistakin prinsessapiirroksistani! Miten jännää! Itse keksimäni säännöt, jotka olen päätellyt omista piirustuksistani, pätevät omiin piirustuksiini!

Lopuksi todettakoon, että prinsessat suosivat tietysti vaaleanpunaista, mutta he ovat värien suhteen kuitenkin hyvin joustavia. Kun hiukset ovat nätisti ja kenkä näkyy, prinsessa voi pukea ylleen minkävärisen mekon vain:


4 kommenttia:

  1. Kyllä näillä tieteellisen ympyrän (oma piirros - oma teoria =tosi) sulkeuman prinsessuussäännöillä tunnistaa prinsessan varmemmin kuin ikivanhalla herne patjan alla -kokeella. Aion vãrittää kuvan usella eri väriyhdistelmällä! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se herne patjan alla -koe on paikallaan, jos prinsessa on hukannut kruununsa ja kenkänsä! Mutta muuten tuo minun listani on ehkä käytännöllisempi. Erityisesti piirrosprinsessojen testaaminen herneellä on _tosi_ haastavaa.

      Minulla on meneillään neljäs versio kuvan värittämisessä. Tosin fuskaan: olen ainoastaan ekaan versioon värittänyt taustan. Mutta kun huvittaa testailla hameeseen eri juttuja ja pitää säästää vähän käsiä... Yhden ystäväni värittämän kuvan näin jo, ja molemmat siskoni lupasivat lähettää dataa omista lopputuloksistaan sitten kun kerkiävät. Saisinko nähdä sinunkin lopputuloksesi? (Voisin kummipoikasi äidin kautta järkätä yhteystiedot.) Toisten värittämissä kuvissa on hauskaa paitsi ihan vain se, että näkee erilaisia väriratkaisuja, myös se, että näkee miten erilainen värityskädenjälki eri ihmisillä on!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen analyysi prinsessuuden olemuksesta!
    Omista töistä muodostettujen teorioiden pohjalta tehdään tiedettä yliopistossakin. Sinun teoriassasi ansiokasta on, että mainitset sen perustuvan omiin piirroksiisi :-)
    Prinsessakuumeesta (tai prinsessahamekuumeesta) kärsitään täälläkin. Paljon miellyttävämpi kuin poltteleva nukkekuume, josta alan olla toipunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nukkekuumeet on tosi vakava asia... Prinsessahamekuume ei yleensä ole yhtä vaarallista laatua. Jälkimmäinen kuume tosin voi aiheuttaa turhautumista, jos ei pääse toimimaan.

      Tuossa loppupuolen lausunnossani minulla oli taka-ajatuksena tieteelliset tutkielmat, joiden lopputulos on päätetty etukäteen. Onko se eri vai sama juttu kuin omista töistä muodostetut teoriat? Samaa sukua varmaan?

      Sikäli minun teoriani ei ole ennakkoon päätetyistä tutkimustuloksista pahemmasta päästä, että ihan oikeasti vetäisin säännöt hatusta (siis eli en siinä kohtaa syynännyt kuvia vaan luotin mielikuviini) ja sitten aloin etsiä tuloksia piirroksistani. Muttei tosiaan liene kovin yllättävää, että omista mielikuvistani johdetut säännöt pätevät omatekemiini prinsessoihin :D Tosin luulen kyllä, että monet mainitsemistani elementeista löytyvät melkein kaikista prinsessamaalauksista (aina satukuvituksista taidemaalauksiin), elementtien tärkeysjärjestys on sitten asia erikseen.

      Poista