lauantai 29. huhtikuuta 2017

Ken(en mekko) on maassa kaunehin eli prinsessavärityskuvaäänestys vapun kunniaksi


Kuvat väritysjärjestyksessä. Ylhäällä vasemmalla siis ensin värittämäni, alhaalla oikealla viimeiseksi värittämäni. (Fuskasin taustavärityksissä. Rannesyistä.) (Ranne on tosi merkittävä tekijä puuvärien kanssa. Muutenkin. Mutta etenkin puuvärien kanssa.)
Tästä tulee kuvapostaus. Tosi kirjaimellisesti. Vähän lipsui käsistä tämän prinsessakuvan värittäminen. 

Minulla on aina ollut maalatessani, värittäessäni, kirjoessani ja ommellessani ongelmana se, että aivossani on tarjolla samanaikaisesti liian monta liian inspiroivaa väriyhdistelmävaihtoehtoa. Nyt minulle tuli sellainen olo, että kerrankin väritän kaikki ne vaihtoehdot, mitä mielessäni on. No. Eihän se ole mahdollista oikeastaan (ei ainakaan minun rannekestävyydelläni). Mutta pääsin aika hyvään alkuun. Vaikka tässä välissä jäikin vielä toteuttamatta ainakin oranssi, metsänvihreä, prinsessanvaaleansininen ja viininpunainen versio... Ja kuninkaallisen hopeanharmaa joka kimaltelee timanttisesti. Ja kuninkaallisen tummansininen. 

Ensin tunsin itseni vähän pöljäksi, johonkin neljännen version aloittamiseen asti, sillä erehdyin miettimään, että joku voisi pitää minua hulluna kun väritän samaa kuvaa uudelleen ja uudelleen. Mutta neljännestä kuvasta alkaen pelkästään hykertelin (paitsi silloin kun ranteessa ja sormissa vihloi tai kipunoi). Oli ihan tavattoman miellyttävää ja palkitsevaa puuhaa valita värejä ja nähdä, miten prinsessan ja mekon luonne muuttui värien mukana.  

Koska prinsessoista tuli melko erilaisia, intouduin väsäämään Facebook-ystävilleni äänestyksen, että mikä prinsessa on ihanin. Ja koska äänestykset on kivoja, ajattelin että voin laittaa äänestysmahdollisuuden (ihan vain kommentteihin perustuvan, en minä mitään äänestysohjelmaa osaa käyttää) myös tänne blogiin, niin että lopulta voin yhdistää molempien tulokset. (Tosin tänne blogiin en odota ääniä kuin Kummitädiltä ja Tillintallukalta :D Mutta kaksikin ääntä enemmän lopputuloksen laskemiseen on kaksi ääntä enemmän lopputuloksen laskemiseen! Se voi muuttaa prinsessojen asemia ratkaisevasti!) Minulla ei ole aavistustakaan, millä kriteereillä ihmiset ovat valinneet suosikkejaan (mekon/hiusten värin/kokokonaisuuden perusteella?), mutta yhtä kaikki, Facebook-ääniin on tullut jo hajontaa.

Seuraavaksi tulee tsiljoona kuvaa. Jokaisesta prinsessasta kokokuva ja puolipotretti. Ja sen lisäksi vielä kuvakäsiteltyjä versioita ja muuta prinsessavärityssälää. Joten aktivoikaa prinsessasynapsinne... NYT!




Prinsessavärimaailma on varsin houkutteleva kuvamuokkausten kohde. Yleisestikin minusta omien maalausten/piirrosten/värityskuvien kuvaaminen ja käpälöiminen on kovin hauskaa, koska siinä pääsee  korostamaan kuvien eri juttuja ja luomaan omista töistään uusia versioita. (Ja miten paljon hauskempaa se olisikaan, jos osaisi käyttää kuvamuokkausohjelmia taitavasti!)

Tämä upea väripinta on ystäväni kädenjälkeä (kuva hänen luvallaan). On jännää, miten erilaiset väritysjäljet eri ihmisillä on! Lisäksi on jännää, miten paljon fiksumpia toiset ovat kuin toiset! Katsoin monttu auki ystäväni työskentelyä ja totesin, että miten nerokas idea onkaan värittää ensin yksityiskohta ja sitten sen ympäriltä. Viittaan nyt lantion prinsessahärpäkkeiden kuviointiin. (Jooko, sanokaa nyt joku, miksi noita prinsessahärpäkkeitä virallisesti kutsutaan?) Olin siinä vaiheessa nyhrännyt väriä jo kaksikymmentä minuuttia oman työni prinsessahärpäkkeiden kuvioiden ympärille ja manaillut, että miten idiootti olinkaan kun piirsin tähän tämän kuvion. (Toisaalta vähän myöhemmin ystäväni joi koko kupillisen vesivärivettä. Sain vähän kompensaatiota siitä.) (Oheinen kuva on väritetty kyllä puuväreillä. Ystäväni käytti vesivärejä toisessa työssä.)

Itse päädyn aina lopulta tällaisen pehmeään ja tasaiseen väripintaan. Jos siis onnistun. (Kynän kärjen pitää olla määrätynlaisessa terässä, että tämä edes onnistuu.) En ole kovinkaan taitava viivavärittämisessä enkä ristikkäin värittämisessä. Yleensäkään en osaa taiteilla puukynillä. Minä aina väritän.

Tässä yhdessä prinsessassa onnistuin pitäytymään suhteellisen ilmavassa viivavärittämisessä (säästin siten rannettani). Ja tämä onkin kuvista ainoa, joka toimii mustavalkoiseksi muokattuna. Oletan, että juuri väripinnan vuoksi.

Tämä riemunkirjava versio on kuvamuokkauksille otollisin.

Tässä kellastunut versio.  Edellinen ylivalottunut ja hohtoinen versio voisi olla nykyaikaisen satukirjan kuva. Tämä taas voisi olla jonkun vanhemman satukirjan kuva. Eikö vain? Filtterit on kivoja!

Ja seuraavaksi sitten mekkokisa. Kaikki yhdeksän kandidaattia esittelyssä:

1) Minttujäätelöprinsessa

Tämän väritin siskoni mielessäni. Tarkoitus oli tehdä tästä merellinen prinsessa, mutta meri vetikin jäähän. Lopuksi hoksasin, että tämähän on minttujäätelöä. Kuva on viimeinen (toistaiseksi) värittämäni ja tässä kokeilin vähän ristikkäisviivoja ja sellaista niin meininkiä.

Usvafiltteri sopii hyvin minttujätskiin. Olen iloinen, että maltoin jättää prinsessan hiukset valkoisiksi. Mietin monen aiemman prinsessan kohdalla, että puuterihiukset olisivat jees, mutta päädyin aina värillisiin hiuksiin. Tässä valkoiset hiukset ovat piste iin päällä ja lisäävät prinsessan satumaisuutta. Pidän tämän neidon kasvojen väristä (suhteessa asun väriin) ja etenkin huulten tummasta punasta.

2) Tuhkimo
Pastellivärit ovat prinsessainen asia, ja sanoisin, että  sen vuoksi Minttujäätelöprinsessa sekä Tuhkimo ovat mekkojensa puolesta tämän valikoiman perinteikkäimmät satuprinsessat. Ajatukseni oli saada Tuhkimo näyttämään siltä, että hän ikään kuin hohtaa pimeässä puutarhassa. Kontrastiksi olisi pitänyt saada hippusen vielä tummempi tausta (vaan se ranne...), mutta kyllä tähän lopulta tuli vähän sitä hohtotunnelmaa.
Hän on tällainen klassinen tuhkimokaunotar.
3) Ruotsalainen prinsessa
Ruotsalainen hän on, koska hän on raikkaan pohjoismaalainen. Minulle tulee hameen yläosasta mieleen netistä bongaamani ruotsalaiset rokokooasut. Prinsessan kengän väritys on yksi onnistuneimmista (ei näy kuvassa oikein, mutta silkkikenkä kyseessä). Hiukset ovat oikeasti kullankeltaiset (vain rajauksissa oranssia), mutta kuvausvalo vääristi ne porkkanaisiksi. (Nämä prinsessaäänestyskuvat ovat hiusvärijärjestyksessä vaaleimmasta tummimpaan alkuperäisten kuvien perusteella.)

On raikas.

4) Hoviprinsessa
Tämän kuninkaallisen prinsessan värimaailmaan sain idean mieheltäni. Hän tuli pyynnöstäni vielä valitsemaan kynieni sävyistä haluamansa. Se oli avartava kokemus. Nimittäin en olisi itse tullut yhdistäneeksi violettiin juuri tuota kylmää ja kirkasta keltaista.

En oikein tiedä, mitä olen tässä tehnyt, mutta tässä on ihan omanlaisensa väripinta. Joka tapauksessa tämä on vähiten minun suosikkini ja toistaiseksi Facebook-äänestyksen eniten-suosikki.

5) Riemuprinsessa
Tämä slaavilaishenkinen väri-ilotulitus on tällä hetkellä Facebook-äänestyksen kakkossuosikki. Värimaailmaltaan tämä on minulle läheisin toistaiseksi värittämäni versio. Ja väritysteknisestikin tämä miellyttää silmääni.

Hän on erittäin värikäs ja hänen mekkonsa näyttää silkkisimmältä. Ja todellisuudessa hänen hiuksensa ovat porkkanaiset (vaikka kuvassa Ruotsalaisen prinsessan hiukset näyttävät punaisemmilta).

4) Kevätprinsessa
Kuvakokonaisuutena tämä on suosikkini. Mutta kokonaisuussuosikkius ei vaadi kauheasti siinä kohtaa, kun vain kaksi kuvaa on väritetty kokonaan. Tämä on tällainen lievästi neuvostorealismin ja toisaalta Bilibinin innoittama hommeli. Niin ja seinustallamme kukkivien skillojen. Innoittama.

Tykkään viuhkasta. Se on yksi parhaista. Ja hiuksien kirkuva puna kera viininpunaisen vivahduksen sopii hyvin vihreän kanssa (digikuvassa punainen tosi on vähän palanut puhki). Tämän prinsessan kasvojen väritys on mielestäni onnistunein.

7) Metsäprinsessa
Tämä metsämansikkainen prinsessa on suosikkini vaikka Kevätprinsessa ja Riemuprinsessa ovatkin ehkä enemmän minun värimailmaani. Tosin on tässäkin puhtaat värit (en vain ole suurimmaksi osaksi painanut kynää kauheasti), ja kaikki kirkkaat ja puhtaat värit ovat minulle rakkaita. No, jaa. Kaikki värit taitavat olla minulle rakkaita :D

Ehkä tämä on suosikkini, koska tämä on kompromissi perinteisen vaaleanpunaisen prinsessan ja itselleni mielekkään väri-ilotulituksen välillä. Ja sitten tykkään noista yläosan kuvioiden väreistä. Ajatukseni oli tehdä niistä vähän kuin norjalaisen kansallispuvun kirjailut.

8) Kaunotar

Belle on aurinkoisin. Ja varsin klassinen.

Hänen viuhkansa on onnistunein ja hiharöyhelönsä ilmavimmat.

9) Espanjalainen prinsessa 

Espanjatar on ilmavimmin ja viivaisimmin väritetty. Mielestäni tämä prinsessa on Hoviprinsessan ohella kuninkaallisin. (Käytinkin hameessa ruskean sävyjen lisäksi paljon pronssia.) (Pronssi ei tietysti ole mitään kultaa tai hopeaa. Mutta on se kumminkin tinaa hienompaa.)

Hän myös on pärjännyt Facebook-äänestyksessä ja toisaalta hän on Hoviprinsessan kanssa vähiten minun suosikkini. Vaikka kyllähän minä näistä kaikista tykkään. Itse kun olen saanut heidät puvustaa.


Äänestyshalukkaille vielä niin sanottu äänestyslista. Tästä voi kätevästi palauttaa mieleen, kuka kandidaateista on suosikki.

Jos jollekulle tuli nyt olo, että minä olen värittänyt nämä väärin tai että oma suosikki puuttuu, niin prinsessakuvan voi tulostaa itselleen täältä.

Ja jos tosiaan jollekulle selvästi muotoutui suosikkiprinsessa, niin kommentteihin voi jättää terveiset ääntenlaskentaa varten.


3 kommenttia:

  1. Kevätprinsessan kuvasta tuli heti olo, että tämä on kaikkein kaunein. Häntä äänestän. Syynä varmaankin se, että kokonaisuudessa on jotain Mucha- (tai yleensä Art nouveau-)maista, mistä estetiikasta pidän hurjasti. Kakkossuosikkini on metsäprinsessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos äänestä! (Kakkosäänet kirjaan ylös myös. Niitäkin on annettu aika paljon. Hauska puuhata tilastoa sitten lopuksi. Tarttee yrittää saada samaan pylväsdiagrammiin sekä ykkös- että kakkossijat.)

      Värityskuvan kehyksiä piirtäessäni mielessäni oli Mucha, jota rakastan minäkin. (Kuka nyt ei rakastaisi Muchaa!) Kevätprinsessan kuvatekstissä mainitsen Bilibinin. Minusta hänen satugrafiikkansa ovat art noveuta nekin. Assosiaationi neuvostorealismiin tuli ihan vain keltaisita aurinkoviivoista. Mutta nekin kyllä sopivat art noveau -tyyliin.

      Metsäprinsessa ja Ruotsalainen prinsessa ovat hyvin samankaltaiset, kun näkee kuvat rinnakkain (osasyy samankaltaisuuteen on väritystekninen). Mutta ruotsalaisparka ei ole saanut vielä äänen ääntä (ainoana prinsessana)!

      Poista
  2. Äänestän Metsãprinsessaa! Ikävä kotimetsiin innoitti päätökseen. Kakkosääni raesateessa kevätprinsessalle! Ja apua, mulla ei ole puuvärejä!! Tulostin kuvan, mutta en voi vielä värittää! Kaikista tämän vuoden vaaleista tämä mekkoäänestys on paras. Tulos ei tuhoa mantereita eikä kansakuntia, tuloksissakin enemmãn hajontaa jãnnityksen takaamiseksi!

    VastaaPoista