perjantai 5. lokakuuta 2012

Martta-nukke

Kyllä on hidasta tehdä Martta-nukke! Luulin, että menen kurssille ja maalaan siellä nuken ja teen sille vartalon ja vaatteet ja sillä selvä. Ok, tiesin, että kurssi kestää 10 viikkoa ja että jokainen kokoontumiskerta on kolme tuntia. Sen nyt olisi pitänyt jollakin tapaa ilmaista, ettei nukke synny naps vain. Mutta luulinkin, että nukenvaatteiden ompelu ja semmoinen viimeistely vie paljon aikaa. Vaan ei, vaatteet ja vartalo itse asiassa ommellaan kotona! Eli ne 30 tuntia jynssätään nukenosia ja maalataan ne.

 Nyt nukkeni on edistynyt kuvien osoittamalla tavalla. Ylempi kuva on otettu käsittelemättömistä osista. Alemman kuvan tuloksen takana on yhdeksän tunnin työ. Ensiksi osia hiottiin neljällä eli hiekkapaperikarkeudella. Siihen meni reilut kolme tuntia. Sitten alkoi gessokerrosten maalaaminen. Siihen kului nelisen tuntia. Ensimmäiset gessokerrokset olivat valkoisia, viimeisissä oli mukana ihonväristä maalia. Sitten oli vuorossa kiillotus. Sitten oli vuorossa olkapäiden sahaaminen ja niiden reunojen hiominen siistiksi. Nyt olen siinä vaiheessa, että olen maalannut ensimmäiset neljä kerrosta lopullista ihomaalikerrosta. Viikonloppuna olisi tarkoitus kiillottaa osat huolella (tunnin työ ehkä), jotta pääsen maalaamaan viimeiset neljä tai seitsemän kerrosta. Sitten tulee loppukiillotus. 

Sen jälkeen vasta alkaa hiusten maalaaminen. Ei hajuakaan, montako kerrosta niitä laitetaan. Ja sitten on silmien ja suun maalaaminen. Tietysti on myös vartalon täyttäminen sahanpurulla ja osien liittäminen yhteen, ja voihan olla, että  kurssin lopulla jää aikaa vielä vaatteiden ompeluun.

Nukke, jota olen tekemässä, on Martta-nukkejen Pula-Bebe (eli Bebe-nukkejen pula-ajan versio). Se on vissiin aika klassinen nukke Suomen historiassa. Olen vähän miettinyt, jaksaisiko sitä tehdä itselleen myös (esim. kesälomalla) pikkuruisen, noin 20 cm korkean, Aino-nuken. Pientä nukkea olisi halpa vaatettaa. Voi olla kuitenkin, että Marttanukketeollisuus jää kohdalleni epätuottoisaksi. Mutta antoisaa on! Eikä vähiten siksi, että olen kurssilla mummini kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti