tiistai 2. helmikuuta 2016

Kirjastoretki

Tein tänään menestyksekkään retken museoviraston kirjastoon! (Tästä kohistaan jälkikäteen vielä kuin Nordenskiöldin puuhista konsanaan.) 

Menestyksekkääseen retkeen kuului tietysti juhlakulkuneuvo (eli ratikka), jota käytän vain erikoistapauksissa. 

Lisäksi retkeen kuului luonnontieteellistä havainnointia. Käpylän kirkon kohdalla pensasaidat sirkuttivat järkyttävällä metelillä sekä mennessä että tullessa. Ja molemmilla kerroilla kävi samalla tavalla. Nimittäin joku päävarpunen kai sirkutti toisille toisia lujempaa, että suut tukkoon, ja pari metriä ennen kuin tulin varpuistetun pensasaitapätkän kohdalle, vaikeni pensasaita. Annoin varpusille yksityisyyttä, jota ne selvästi halusivat, enkä katsonut niitä suoraan. Mutta sivusilmällä katsoin. Ne vähän hihittelivät siellä pensaassa, että nyt kun me ollaan hiljaa, se ei hoksaa meitä. Ja heti kun pensaspätkä jäi selän taakse, antoi päävarpunen äänimerkin ja sirkuttelumeteli jatkui.

Musoviraston kirjasto oli uusi tuttavuus. Tunsin itseni tärkeäksi, kun täytin vierailijakaavakkeen ja sain vierailijalapun rintaan ja kun vein kassini ja takkini säilytyslokeroon. Mutta paras oli vielä edessä! Kirjastohuoneessa nro 6 oli liukuvat kirjahyllyt! Niiden päädyistä etsin koodin BE VIII:2f ja sitten sain painaa nappulaa ja koko kirjahyllyrivi liikkui ja eteeni aukeni kirjakäytävä. En voinut olla ajattelematta, että jos joku haluaisi murhata minut, kävisikö se niin helposti, että se joku vain painaisi jotakin toista nappulaa ja kirjahyllyt liikkuisivat uusiksi ja litistäisivät minut väliinsä lätyksi.

Löysin hyllyvälistä BE VIII:2f haluamani ja sitten lähdin hortoilemaan vähän huvikseni ja löysin hyllyvälin EV:2g:n ja EV:3c:n ja meinasin pyörtyä. 

Hyllyvälissä EV:2g oli pukuhistoriaa ja vieressä oli tekstiilihistoriaa ja siellä oli esimerkiksi joku satakiloinen opus pitsin historiasta. Se oli niin iso, etten jaksanut ottaa sitä hyllystä ulos, koska en ollut ottanut rannetukia mukaan. (Siis ihan oikeasti en ottanut sitä hyllystä ulos, koska tiesin että ranteeni nuljahtaisivat.) Niin että koska en päässyt selaamaan kirjaa, en tiedä millainen se oli. Ehkä ihan hirveän huono. Sitten siellä oli kirjasarja eri vuosisatojen englantilaisten kankaiden painokuvioista (kyllä oli!). 

Hyllyvälissä EV:3c oli puutarha-arkkitehtuuria. Vieressä oli rakennusarkkitehtuuria. Aika monta kartanokirjaa, esimerkiksi.

Minulla on suunnitelma. Ensi kerralla otan mukaan muistiinpanovälineet ja tietenkin eväät, jotka jätän säilytyslokeroon ja joita käyn tankkaamassa aina välillä aulassa. Kirjasto on auki kello 10-16, että ehkä seuraavaksi olen siellä kuutisen tuntia.

Oikeasti. Näin niiden kirjastonhoitajien pään ympärillä sädekehät. He oliat ihan henkistyneitä olentoja. Haluan sinne töihin.

Nämä kirjat kannoin kotiin.

The Country House Kitchen -kirjassa on tällaisia ihania pohjapiirroksia ja kaavioita. Ai ai ai.

Historical Fashion in Detail -kirjassa on lähikuvia 1600- ja 1700-luvulta säilyneiden vaatteiden yksityiskohdista ja piirrokset leikkauksista ja laskoksista. Pyörryn.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa! Milloin menet uudelleen? Oot päässy kansalliskirjastoon sisään, oon monessa paikassa yrittänyt, tuloksetta...

    VastaaPoista
  2. Ihanaa! Milloin menet uudelleen? Oot päässy kansalliskirjastoon sisään, oon monessa paikassa yrittänyt, tuloksetta...

    VastaaPoista