lauantai 12. marraskuuta 2016

Sota ja rauha -aikajana

 Aikajana sisältää aivan täydet juonipaljastukset! Totaalispoileri!

Asia erikseen on, saanko ladattua tiedostoa tähän siten, että se on millään tavalla luettavissa. Kauhean vaikea saada sitä riittävän isona muttei liian isona. (Eikä esikatselutoiminto kerro lopullista totuutta. Joten tämä on vain julkaistava, jotta pääsen näkemään, toimiiko kuva.)

Mutta siis. Minun on monta vuotta tehnyt mieli tehdä aikajana Sodasta ja rauhasta. Kirjan aikajänne on niin pitkä ja se levittäytyy maantieteellisesti niin laajalle alueelle ja niin monet henkilöt liikkuvat niin paljon ja välillä eivät liiku niin sitten yhtään mutta aikaa kuluu niin paljon, ettei niin vain voi käsittää, että mitä missä milloin.

Niin että aikajana. Se on melko viitteellinen, joten siitä on hyötyä vain, jos tuntee tarinan. Mutta ehkä joku muukin kirjan lukenut on jälkikäteen pähkäillyt aikoja ja paikkoja. Sellaiselle aikajanastani saattaa olla iloa.

Aikajana on joiltakin osin tulkitsevainen, sillä ei Tolstoi koko ajan kerro asioita ihan kuukauden tarkkuudella. Eikä hän kerro muutenkaan kaikkea. Esimerkiksi ruhtinatar Marian Moskova-jaksoille ei anneta päätöksiä (mutta aina neiti päätyy takaisin Lysyja-Goryyn). Tarkat ajanmääreet (kuukaudet) ovat kaikki suoraan Tolstoin tekstistä (suomennoksesta tietenkin). Ne noudattavat juliaanista kalenteria, joten jos joku historiaa hyvin ulkoa osaava ihmettelee, että miksi esimerkiksi Borodinon taistelu on aikajanassa merkitty elokuulle eikä syyskuulle, niin selitys johtuu kalenterista. Ja tietenkin ensisijaisesti Tolstoista.

Laitoin aikajanaan teemavärejä, ja pääasiassa jos henkilöiden sarakkeiden värit natsaavat keskenään, ovat henkilöt kosketuksissa toisiinsa. Näin ei kuitenkaan ole vihreän värin kanssa, joka markkeeraa Venäjän armeijan hommissa olentaa. Paitsi Nikolai ja Andrei tapaavat kyllä rintamalla kerran. Ja toisaalta Pierre ollessaan sotavankina ei ole Venäjän armeijan hommissa. Mutta niinku. Ihan hyvä logiikka minulla on! 

Napoleon-saraketta olisi voinut käyttää historiasarakkeena, mutta minua laiskotti alkaa merkata kaikkia armeijoitten tekemisiä ja välirauhoja ynnä muita. Sen sijaan minua houkututti pistää oma sarake kansojen liikkeille ja muulle filosofialle, ihan vain sotkeakseni kaavion lukukelvottomaksi, mutta ystävällisesti omaa psyykettäni (ja miksei muidenkin) kohtaan pitäydyin pelkässä juonikaaviossa.


P.S Sain kuvan lopulta toimimaan. Mutta aika surkeasti luettavissa se on. Jos jollakin on vinkkejä, miten Paintilla tehty piirustus, joka on muutettu PNG-kuvaksi, saadaan mahtumaan blogikenttään ilman liikoja pienennyksiä, vinkit otetaan ilolla vastaan!


6 kommenttia:

  1. Jos avaa kuvan hiiren oikealla näppäimellä ("näytä kuva") ja sitten klikkaa suurennuslasilla kuvan isommaksi, näkyy se ainakin minun läppärilläni tarkempana ja siistimpänä. Ei välttämättä kuitenkaan suurempana :)

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavaa!! Kiitos! Sekoiltuani vuosikaudet Tolstoin kanssa tajusin nyt monta juttua ( enemmän kuin BBC:n tuotannosta...) millaiset ä tekijänoikeusvaatimukset sulla on, saanko esitellã Venäjãn suurlãhetystö-kulttuurikeskuksessakun käyn kirjastossa siellä seuraavaksi? En kerro nimeä, kehun vaan kovasti, että naapurien kirjallisuutta arvostetaan yksityiskohtiin asti! Toisaalta olen aina Tolstoita lukiessani mielissãni, että aika -yms. sekavuutta on, maailmakirjalkisuuden huipuksi jos kelpaa noilla evãillä, nijn ei kai haittaa, ettei omassakaan puheessaan aina tiedä, mikã oli ensin ja mikã sitten ja missä taas mentiinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa esitellä :D Mut en tiedä, miten tuo läpäisisi aitovenäläisen kulttuuriseulan, jos seulalla olisi suomen kieli hanskassa :D

      Poista
  3. Aivan mahtavaa!! Kiitos! Sekoiltuani vuosikaudet Tolstoin kanssa tajusin nyt monta juttua ( enemmän kuin BBC:n tuotannosta...) millaiset ä tekijänoikeusvaatimukset sulla on, saanko esitellã Venäjãn suurlãhetystö-kulttuurikeskuksessakun käyn kirjastossa siellä seuraavaksi? En kerro nimeä, kehun vaan kovasti, että naapurien kirjallisuutta arvostetaan yksityiskohtiin asti! Toisaalta olen aina Tolstoita lukiessani mielissãni, että aika -yms. sekavuutta on, maailmakirjalkisuuden huipuksi jos kelpaa noilla evãillä, nijn ei kai haittaa, ettei omassakaan puheessaan aina tiedä, mikã oli ensin ja mikã sitten ja missä taas mentiinkään.

    VastaaPoista
  4. Jee, kiva esittelen heti lauantaina! Venäjän keskuksessa täällä on yks komi töissä, se varmaan jonkun verran saa suomesta irti, ja venälãisten kielitaito on muutenkin usein hämmãstyttävämpi kuin uskoisi. Raportoin sulle tuloksista, jouduitko sensuuriin vai saitko kehuja vai ehtikö kukaan kuunnella.

    VastaaPoista
  5. Jee, kiva esittelen heti lauantaina! Venäjän keskuksessa täällä on yks komi töissä, se varmaan jonkun verran saa suomesta irti, ja venälãisten kielitaito on muutenkin usein hämmãstyttävämpi kuin uskoisi. Raportoin sulle tuloksista, jouduitko sensuuriin vai saitko kehuja vai ehtikö kukaan kuunnella.

    VastaaPoista